Υλοποίηση έργων πληροφορικής

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009 και αφορά την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα. Με το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ένας οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν αλλά και να έχουν και ένα λογικό κέρδος.Πιο συγκεκριμένα, οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις* έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη νομίμως υφισταμένου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπωςαποθήκες και χώροι στάθμευσης.

Προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

Να υπάρχει μετρητής της ΔΕΗ στο όνομά του ενδιαφερόμενου (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
Οι οικιακοί καταναλωτές να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).
Οι επιχειρήσεις να μην έχουν πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Απόδοση

Η μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι για την Αθήνα περίπου 1350 kWh/kWp (για την Ελλάδα είναι 1300 kWh/kWp), /- 10% ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Επομένως η ετήσια παραγωγή ενέργειας θα είναι: 5 kWp * 1350 kWh/kWp = 6.750 kWh

 

sunair FV

Πολεοδομικοί Όροι Εγκατάστασης

  • Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση Φ/Β στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου του ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
  • Η διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο.
  • Τα Φ/Β στοιχεία που τοποθετούνται σε στέγες θα πρέπει να βρίσκονται εντός του όγκου της στέγης ακολουθώντας την κλίση της ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.
  • Τα φωτοβολταϊκά που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να έχουν απόσταση 0,50 μ. από το στηθαίο του δώματος για λόγους ασφάλειας.
  • Για την εγκατάσταση απαιτείται η έγκριση των συνιδιοκτητών.